Bilinçli spor yapmaya özellikle uzun mesafe koşmaya basladığım zaman ilk işim vücut enerji üretimini incelemek ve bu enerjiyi arttırmak adına neler yapabileceğimi araştırmak oldu. Hücresel enerji akışında ve enerji üretiminde(ATP) rol oynayan KoenzimQ10 uzun süredir adını duyduğum ve son yıllarda önem kazanan bir bileşikti.
Aynı zamanda iyi bir antioksidan olarak cilt yaşlanmasını engelleme(anti-aging) ve kollajen dokuyu koruma etkisiyle de cilt ürünlerinin önemli iceriklerinden biriydi.
Kısacası hem anti- aging desteği hem de sportif performansı arttırıcı özelliğiyle bir mucize…
Spor performansındaki rolü
KoenzimQ10 (veya CoQ10 ya da Ubiquinone) hücrenin enerji santrali dedigimiz mitokondrilerde oksijen kullanımını,böylece de hücredeki enerji üretimi ve tüketimini arttırır.
Enzimlerle birarada çalışarak kaslara güç vermesi spor performansını arttırması yönüyle değerlidir.Kas zayıflığında, kronik yorgunluk sendromu ve kalp-damar rahatsızlığı olan kişilerde yapılan çalışmalarda bu molekül düzeyinin düşük olduğu belirlenmistir.
Özellikle kalp kası hücrelerinde bolca bulunur.
Aktif spor yapanlarda kalp ritmi, kan hacmi ve kan dolaşımını daha çok etkileyeceğinden eksikliğinde performans düşüklüğü,egzersiz kapasitesinde azalma kaçınılmazdır ve mutlaka takviye olarak alınmalıdır. Serum koenzimQ10 düzeyinin ölçümü spor klinikleri ve çoğu donanımlı laboratuarda yapılmaktadır.
KoenzimQ10 hücreleri serbest radikal zararı denilen hücre düzeyinde oksitlenmeye karşı korur ve hücre zarinda koruyucu bir görev alır. Bu sağlıklı bir cilt oluşumu ve koruması için önemlidir. Dolayısıyla KoenzimQ10 vucutta yeterli olduğu durumlarda anti-aging (yaslanma karşıtı) etkilidir.
Ancak 30 yaş sonrasinda vucutta bu molekül azalmaya başlar. Bu durumda krem şeklinde kullanıma ek olarak alınan tabletleri cilt kolajen olusumunu arttırarak cildi sıkılaştırıp ince çizgileri iyileştirmede yardımcı olacaktır.
KoenzimQ10 vucutta dogal olarak bulunmasının yanı sıra balık, kırmızı et, yumurta, susam gibi yağlı tohumlar, kuru baklagiller,brokoli, karnabahar, portakal, çilek gibi pek çok yiyecekte de bulunur. Ancak spor yapanlar, kan yağlari yüksek olanlar (LDL kötü kolesterol) ve cilt sağlığını düşünenlerde dışardan takviye olarak alımı yararlıdır. Piyasada 100-200 mg lık tabletleri mevcuttur ve günlük düzenli kullanımı önerilmektedir.
Aysegül Hanim merhaba,
Koşucu arkadaşlarimiza, düzenli kullanabilecekleri vitamin takviyesi olarak neler önerirsiniz? Önem sirasina göre sıralama yapabilirseniz çok memnun oluruz,
Desteğiniz için teşekkür ederiz…
BeğenBeğen
ilginiz için çok teşekkürler…
her birey/sporcu metabolizması ve dolayısıyla ihtiyaçları farklıdır.Ben danışanlarıma ön analiz sonucu belirlediğimiz takviyeler öneriyorum..bunun için bire bir görüşme şartı istiyorum.çok genel olarak sadece linkteki yazımı okuyabilirsiniz..
https://aysegulbirlik.com/2015/03/04/performans-ve-genel-saglik-sporcu-takviyeleri-sports-supplements/
BeğenLiked by 1 kişi
Coenziyme Q10 ayrıca 300mg lık olarakta eczanelerde yer almakta.Ozellikle migren tedavisinde etkisi klinik çalışmalarla kanitlanmakta..
BeğenLiked by 1 kişi
çok teşekkürler… spesifik durumlarda 300 mg öneriliyor tabi ki…ancak günlük takviyede 100-200 mg idame yeterlidir
BeğenLiked by 1 kişi
30 yaş sonrası özellikle vücutta azalmaya başladığından günlük 100 mg takviye önerilir.. Düzenli orta ve yüksek yoğunlukta spor yapanlar, KVH ve hiperlipidemik vakalarda 200 mg vermek uygun.. Aşırı derecede kas gucsuzlugu, atrofi gibi spesifik durumlarda 300 mg
BeğenLiked by 1 kişi