🔸 Vitamin ve gıda takviyeleri, bazı ilaçlarla birlikte alındığında etkileşime girebilir ve bu durum kişilerin sağlığını tehlikeye atabilir.
🔸 Bazı vitamin ve gıda takviyeleri, bazı hastalıklarda ve hâlihazırda kullanılan ilaçlarla birlikte asla kullanılmamalıdır.
🔸 Eczane dışında vatandaşa sunulan sağlığa ilişkin ürünlerin dağıtımının, saklama koşullarının denetiminin yapılması mümkün değildir.
🔸 Hastanın hastalık kayıtlarına erişebilen, bu doğrultuda doğru gıda takviyesi ve vitamin önerebilecek kişiler yalnızca sağlık profesyonelleridir.
🔸 Eczane dışında satılan ürünlerde, hekim ve eczacı danışmanlığı ortadan kalkmaktadır. Bu da beraberinde hatalı kullanımı getirmektedir.
🔸 “Bitkisel”, “doğal” gibi masum ve ikna edici ifadelerle piyasaya sürülen ürünlerin yan etkilerinin bulunmadığını düşünmek bilimsel gerçekliklerle uyuşmamaktadır. Bitkiler, değişik yapıda ve çok sayıda kimyasal madde içermektedir.
💊
ECZACINIZ ve DOKTORUNUZ sizi dinler, sağlık verileriniz ve şikayetleriniz genelinde size uygun, güvenli, etkinliği kanıtlanmış ürünleri önerir.

⁉️Influencer ve ‘Biz kullandık bakın çok sağlıklıyız’ yaklaşımıyla uzmanlığı olmadan çok takipçili hesaplardan yapılan özendirmeler, reklamlar maalesef ciddi sağlık tehditleridir. Halk sağlığı suçudur, lütfen itibar etmeyin.‼️
💊Gıda Takviyeleri ile ilgili belirlenen sorunlar;
- kontaminasyon(istenmeyen başka madde bulaşması)
- katkı maddeleri
- toksisite (biyolojik zarar)
- yanlış doz ve etiketlemeden kaynaklı problemler(içerikle etiketteki bilgilerin uyumsuzluğu)
- ürünlere ilişkin zehirlenmeler ve ilaç etkileşimleri neden olduğu riskler (postları kaydırın)
- Bu durumlardan dolayı destekleyici ürün adı altında piyasaya sunulan ürünlerin üretimi, ruhsatlandırılması, satışı ve denetimi konusunda ciddi düzenlemelere ve uygulamalara ihtiyaç vardır. (Türkmen vd., 2014; Ergen & Bozkurt Bekoğlu, 2016).

